Hjem TjenesterKiropraktikkPriserRannveigs bloggFagaktueltLinkerOm megKontakt
Fagaktuelt
DSC_0941.JPGDSC_0944.JPGDSC_0937.JPGDSC_0939.JPGDSC_0949.JPG

Stillingssans - hva er det?


Når jeg sjekker en hund nevrologisk, er det mange punkter jeg går igjennom. Jeg vurderer blant annet hundens mentale tilstand, reaksjonsmønster og bevegelsesmønster. I tillegg blir muskeltonus, reflekser og smertefølelse undersøkt. Alt i sammen skal gi informasjon om det kan foreligge tegn til sykdom eller skade i nervesystemet.
Det kan være mange ulike årsaker til det som kan se ut som nevrologiske lidelser og derfor er det viktig at undersøkelsen gjøres grundig og systematisk for at jeg skal kunne trekke en konklusjon.
En ting som går igjen i en nevrologisk undersøkelse er test av det som kalles bevisst proprioseptiv sans eller stillingssans. Dette er altså hundens evne til å vite hvor den har kroppen og bena sine til enhver tid, og til å opprettholde balansen. Redusert proprioseptiv sans finner man ved mange nevrologiske lidelser, og derfor er dette en test som gir sterk indikasjon om at det er noe galt med nervesystemet.

Det er flere måter man kan teste propriosepsjon på men det vanligste er å teste poteposisjonering (se bildeserie for illustrasjon:
Testen går ut på at man snur poten slik at oversiden plasseres mot grunnen og deretter evaluerer man hvor fort hunden returnerer poten til utgangsstilling. Dette skal normalt skje umiddelbart. Hvis poten blir stående "feil vei" sammeliknes dette nærmest med at du holder hånden din igjen på en varm kokeplate. Dette kan være et tegn på nedsatt proprioseptiv sans, og bør undersøkes av dyrlege.

I enkelte tilfeller ser man (særlig hos eldre hunder) at de subber litt med bakbena, og kanskje sliter klørne unormalt. Det er viktig at hunden støttes forsiktig under buken når testen uføres.

En enklere, men mer uspesifik variant, er å teste hundens respons på å bli dyttet i siden. Den skal hurtig gjenopprette normal stilling selv om du dytter den bestemt sideveis. Dyr som virkelig har nevrologiske problemer kan rett og slett falle om ved denne testen, og den skal derfor utføres av fagpersoner dersom det er mistanke om slik alvorlig sykdom.

Det er viktig å være klar over at for at refleksene skal virke må hundens motorikk fungere. Det kan godt hende at hundens proprioseptive sans er helt intakt, men at den for eksempel har skade/smerter i benet som gjør at den ikke klarer snu poten raskt nok. Et annet forhold er hundens generelle almentilstand. Hvis den er slapp av en annen årsak vil det kunne se ut som reflekser og motorikk er dårlig, mens sannheten er at hunden ikke orker reagere normalt.

Dette betyr at testing og evaluering av proprioseptiv sans ikke bør gjøres av ufaglærte, men overlates til veterinær. I og med at det er flere årsaker til eventuell redusert proprioseptiv sans er det vanskelig å skrive noe om prognosen ved slike funn. Ofte vil kiropraktikk eller annen rehabilitering være viktig i behandlingen av lidelser som omfatter redusert propriosepsjon. 




Mobil: (+47) 971 48 661Mail: rannveigboman@gmail.comAdresse: Knollen 2, 1630 Gamle Fredrikstad
2011 - 2023 © Veterinær Rannveig Boman as