Dyrekiropraktikk

Som veterinær og dyrekiropraktor undersøker jeg gjerne hunden på flere måter. En dyrekiropraktisk undersøkelse er en tilleggsundersøkelse til den tradisjonelle, og den har stor verdi for å avdekke lidelser i skjelett, muskulatur eller nervesystem.

Hund og katt
Dyrekiropraktikk

Hunder kan, akkurat oss mennesker og alle andre dyr, ha smerter i kroppen uten at det nødvendigvis er så lett å se det eller finne årsaken til det.

Hunder er normalt svært aktive, i tillegg er det mange eiere som bruker hundene aktivt i en eller flere grener. Det være seg lydighet, agility, gjeting, jakt, spor eller bitetrening for å nevne noen. For at hundene skal kunne prestere best mulig er det mange faktorer som spiller en rolle, blant annet: jevn, variert og riktig mosjon, riktig fôring, regelmessig veterinærsjekk og nok hvile. Det er også av betydning at de har en kroppsbygning som er tilpasset jobben de skal gjøre og at de ikke har vært utsatt for skader eller operasjoner som påvirker deres evne til å jobbe optimalt.

Hva kan være symptomer på smerte da?

I alle årene jeg har jobbet i tradisjonell smådyrpraksis har jeg ofte blitt konfrontert med at «hunden ikke helt er seg selv». Den beveger seg annerledes uten å være direkte halt, sliter med å reise seg etter hvile eller vegrer seg for å hoppe inn i bilen. Noen hunder har endret adferd og blitt aggressive i enkelte situasjoner. Andre ganger kommer hundene inn med åpenbare akutte smerter i rygg eller nakke, eller har vært utsatt for en ulykke som for eksempel påkjørsel.

I alle disse tilfellene er det viktig at hunden blir undersøkt grundig av veterinær fordi det kan være mange og sammensatte årsaker til disse symptomene. En dyrekiropraktisk undersøkelse kan komme godt med som et supplement til dette

Hvordan jobber en dyrekiropraktor?

En dyrekiropraktor jobber mye rettet mot at hunden skal ha en frisk ryggrad. Dette gjøres ved at man, med hendene, gjør små justeringer i ryggraden, kjeven eller bena.  Ryggraden er av stor betydning for at hunden skal kunne bevege seg normalt og være ved god helse. Det skal jeg forklare litt nærmere.

Ryggraden har flere funksjoner. Mange muskler fester seg til den og hjelper kroppen med å holde seg oppe. I tillegg til å fungere som kroppens støtteapparat beskytter den også ryggmargen som går helt fra hjernen og bak til halen. Ut i fra ryggmargen kommer det spinalnerver som sørger for at det er kommunikasjon mellom hjernen og kroppen. På denne måten får kroppen beskjed i fra hjernen om hvordan den skal oppføre seg. Kroppen i sin tur sender signaler til hjernen om hvordan den har det. Det er derfor ikke vanskelig å forstå at dersom det blir en ubalanse i dette systemet vil heller ikke kroppen fungere optimalt.

Hva er symptomene på en «låsning»?
Symptomene på dette kan være mange, fra redusert bevegelighet i ledd og muskulatur til diffuse smerter, kløe i huden eller sykdom i indre organer. En reduksjon i ryggradens bevegelighet kalles for en subluksasjon, eller populært en «låsning».

Låsninger kan forårsakes av mange forskjellige ting som:

Tenk for eksempel på hvor slitsomt det må være for en lydighetshund og alltid holde nakken på skrå opp mot eier for å ha øyekontakt, eller hvilken belastning det er for rygg og nakke når det trenes på bitearbeid. Det kan også være krevende og hoppe over hindre i høy fart for deretter å bråsnu nærmest sagt i lufta.

Dyrekiropraktikk hund

Målet med en kiropraktisk undersøkelse

Målet med en kiropraktisk undersøkelse er å finne og behandle de såkalte låsningene som påvirker nervesystemet slik at hunden ikke fungerer optimalt.
Den kiropraktiske filosofien er basert på noen enkle grunnprinsipper:

Kiropraktikk blir ofte omtalt som at «ben puttes på plass» eller at «hunden skal knekkes opp».  Dette høres jo like usannsynlig ut som det er. En dyrekiropraktor jobber kun med sine hender, går gjennom kroppens ledd og korrigerer «låsningene» ved helt eksakte justeringer.

Hvor mange behandlinger hunden vil trenge er avhengig av flere faktorer. En generell regel er at hunder med akutte problemer normalt trenger færre behandlinger enn hunder med kroniske problemer. Man kan tenke seg at dersom bevegelsesmønsteret har vært endret over lang tid tar det også tid for nervesystemet og musklene og tilpasse seg etter behandling. Mange hunder vil også bli ømme i muskulaturen etter behandling og skal ta det rolig de første dagene hvis vi ikke har blitt enige om noe annet.
De fleste hunder, enten de brukes aktivt eller skal være familiehunder, vil ha glede av å bli undersøkt og eventuelt behandlet. Målet med behandling er å gi hunden best mulig livskvalitet og forutsetning til å utføre sitt arbeid best mulig.