Kirurgi
Her på dyreklinikken har vi et godt tilbud til dagkirurgiske pasienter. Dette innebærer altså pasienter som kommer inn på klinikken- og reiser hjem igjen samme dag.
Under følger en liste over noe av det vi kan tilby:
- Korreksjon av «Cherry eye» (Reposisjonering av fremfalt tårekjertel).
- Korreksjon av øyelokk.
- Fjerning av tumor i øyelokk.
- Operasjon av polypper i mellomøret.
- Fjerning av spyttkjertler.
- Fjerning av hudtumorer
- Hudrekonstruksjoner, der dette er nødvendig i forbindelse med fjerning av større hudpartier.
- Fjerning av jurtumorer.
- Operasjon av patella-luksasjon
- Ulike kirurgiske inngrep i forbindelse med urinstein.
- Fjerning av fremmedlegmer i mage/tarm.
- Fjerning av tarmpartier.
- Operasjon av magedreining på hund.
- Gastropexi.
- Operasjon av brokk.
- Keisersnitt på hund og katt.
- Operasjon av livmorbetennelse.
- Kirurgisk undersøkelse av bukhulen, inkludert prøveuttak fra ulike organer (Eksplorativ laparotomi) i tilfeller der annen diagnostikk ikke har gitt tilstrekkelig informasjon.
- Amputasjon av tær der dette er medisinsk begrunnet.
- Amputasjon av hale der dette er medisinsk begrunnet.
- Kastrering av hannhunder og tisper, der dette er medisinsk begrunnet.
- Kastrering/sterilisering av hannkatter og hunnkatter rutinemessig.
- Kastrering av hannkanin rutinemessig.
- Kastrering/sterilisering av hunnkanin rutinemessig.
Prøvetagning før fjerning av tumorer / kuler / vevsforandringer før kirurgi
Når det gjelder tumorer i hud, eller andre steder som skal fjernes, vil vi som regel alltid anbefale at det tas prøver forut for operasjonen. Eier står naturligvis fritt til å takke nei til dette.
Årsakene til at vi ønsker prøver forut for fjerning av tumorer, er at man ikke med sikkerhet kan si hva slags type tumor/kul/vevsforandring det er snakk om, bare ved å se/kjenne. Man kan gjette, basert på egen erfaring, men dette er på ingen måte presist. At enkelte tumortyper har fått klengenavn som «the great pretender» og liknende er ikke tilfeldig.
Hvilken type tumor det er snakk om i det enkelte tilfelle, er med på å styre hva som bør gjøres/hvor «hardt» man må gå til verks, for å sannsynliggjøre at man får fjernet tumoren fullstendig; Med andre ord, hvor langt ut på sidene man må fjerne, og hvor dypt man må gå. Feil fremgangsmåte øker sannsynligheten for at man sprer en tumor i forsøket på å fjerne den. I noen tilfeller vil det å fjerne tilstrekkelig mye vev kunne innebære skade på andre viktige strukturer i samme område. Det er viktig å fjerne nok, men dette kan noen ganger gå på bekostning av noe annet. Det å vite hva slags type tumor/kul/vevsforandring det er snakk om, kan ofte diktere hvor mye man må fjerne. Man øker dermed sjansen for å komme i mål med fullstendig fjerning, og man reduserer sjansen for å fjerne mye mer enn nødvendig.
Enkelte tumorer vil også kunne spre seg til helt andre steder.
Så for å ha noe større forutsigbarhet i forhold til hva som bør gjøres, og hva som er prognosen for å lykkes, er vevsprøver absolutt å anbefale. Noen ganger vil vi i tillegg også anbefale blodprøver/urinprøver/røntgenbilder/ultralyd/CT/MR.
Vi kommer med våre synspunkter, og legger deretter en plan i samråd med eier.
Anestesi / narkose i forbindelse med kirurgi
Så å si all kirurgi utføres i en eller annen form for bedøvelse/sedasjon/anestesi.
Dette er helt vesentlig for å unngå smerte, og for å kunne utføre kirurgien på en så trygg og presis måte som mulig.
Ulike typer kirurgiske inngrep, vil i virkeligheten kreve ulike typer anestesi. Dette innebærer ulike måter å levere anestetiske midler på (Via injeksjon under hud/muskelinjeksjon/intravenøst (I blodbanen), eller i form av inhalasjon gjennom luftveiene.
I tillegg til å hindre smerte/holde pasienten bevisstløs/gi muskelavslapning, vil anestesimidlene også ha bivirkninger. Dette kan for eksempel være varmetap, blodtrykksfall, nedsatt respirasjonsfrekvens/dybde, nedsatt eller økt hjertefrekvens/økt trykk i hodet, og så videre.
Enkelte pasientgrupper er mer utsatt for de ulike bivirkningene enn andre.
Vi ønsker alltid å gi våre pasienter en anestesi som er best mulig tilpasset den typen kirurgi de skal gjennomgå, og samtidig så trygg som mulig under de gjeldende omstendighetene for den enkelte.
Av den grunn gjennomgår alle pasienter en klinisk undersøkelse før anestesien innledes.
I tillegg anbefaler vi også et minimum av blod-/urinanalyser, for de pasientene som ikke har fått analysert slike prøver den siste tiden (Dyreeier står alltid fritt til å takke nei til den anbefalte prøvetagningen):
Den kliniske undersøkelsen og blod-/urinanalysene hjelper oss å få en oppfatning av pasientens kliniske status, organfunksjon, og evne til å bryte ned og kvitte seg med de anestetiske medisinene vi gir. Ulike tilstander, eller variasjoner, vil være vesentlige i vurderingen, når vi skal velge hvordan anestesien gjennomføres.